"Obyvatelia mesta majú do zberných nádob vhadzovať svoj kuchynský
bioodpad voľne, bez používania ďalších vreciek, vrecúšok či obalov. V
niektorých samosprávach, ktoré vyzbieraný kuchynský odpad odvážajú do
kompostární, je povolené používanie rozložiteľných, takzvaných
kompostovateľných vrecúšok. V Košiciach to tak nie je," vysvetlila s
tým, že materiál zo zberu kuchynského odpadu z domácností obyvateľov
Košíc je energeticky a materiálovo zhodnotený v bioplynovej stanici pri
obci Kokšov-Bakša.
Tá je vybudovaná na účely zberu a zhodnocovania biologicky
rozložiteľných odpadov cestou výroby a využitia bioplynu na výrobu
elektrickej energie a tepla. "Pre toto zariadenie je vhodný čo
'najčistejší' vstupný materiál, čo vylučuje aj kompostovateľné vrecká,"
pripomenula.
Čo sa týka nedostatkov, tie zaznamenávajú vo forme mikroténových
vreciek, papierových vreckoviek či pokazenej šunky aj s plastovým
obalom. "V čase jarnej a jesennej údržby záhradiek zas vidíme v
kuchynskom bioodpade odrezky konárov, lístie či trávu," vysvetlila s
tým, že v tomto prípade ide o materiál vhodný pre kompostáreň, nie pre
bioplynovú stanicu. Zelený odpad zo záhrad môžu obyvatelia celoročne
nosiť do zberného dvora. "Doterajšou top raritou v hnedej nádobe bola
lyžiarka - jedna," dodala Brzová.
Zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu v meste Košice bol
zavedený v januári 2023. Tento druh odpadu je z domácností v rodinných
domoch odvážaný raz za týždeň a zo stanovíšť kontajnerov pri bytovkách
dvakrát týždenne.
Prehľad odpadov, ktoré je vhodné do hnedých nádob vhadzovať, nájdu
obyvatelia na infografických nálepkách priamo na veku každej 240
litrovej zbernej nádoby.